Gezondheid

Een goede auto, genoeg geld, de juiste visa en voldoende moed zijn heel belangrijk, maar als je gezondheid in het geding kom, is het allemaal bijzonder weinig waard. Dit heb je helaas niet helemaal zelf in de hand, maar een goede voorbereiding kan wel enorm helpen.

 

Gezond op weg

Om te beginnen is het uiteraard verstandig om de reis zo gezond mogelijk te beginnen. Aanpassingen in de leefstijl, overleg met huisarts en tandarts, en medische check-ups spelen hier een belangrijke rol in.

 

Middelen

Ook dient de bagagelijst te voorzien in gezondheids- en medische voorzieningen. Bijvoorbeeld twee EHBO-sets: één kleine, standaard set en één uitgebreide set met steriele naalden, hechtdraad, artsverklaring, etc. Niet dat ik van plan ben om deze middelen op mezelf toe te passen, maar het is op z’n minst een prettige gedachte dat ik dergelijke zaken in steriele vorm bij me heb, mocht een lokale geneesheer daar niet over beschikken.
Verder gaan natuurlijk zaken als paracetamol, ibuprofen, Imodium en persoonlijke geneesmiddelen mee.

Reizigersdiarree is in sommige landen een groot risico. Zoals u bij ‘Veiligheid‘ kunt lezen, heb ik daar ruime ervaring mee. Ik neem dus voldoende middelen mee om de gevolgen hiervan te beperken.

Schoon drinkwater is misschien wel het belangrijkste om over te beschikken. Schoon drinkwater is dan ook één van de grootste problemen waar veel Afrikaanse landen mee kampen. Bij het onderdeel over mijn auto kunt u lezen dat ik geen drinkwatertank in heb laten bouwen, zoals veel overlanders doen. De voornaamste reden hiervoor is dat dit een hele dure grap is en m.i. maar beperkte meerwaarde biedt boven losse jerrycans met water. Zo is een vaste drinkwatertank lastiger schoon te houden en te repareren, moeten er ‘waterleidingen’ aangelegd worden en als het water vervuild raakt, moet het hele systeem geleegd en schoongemaakt worden. Bij losse jerrycans wordt dat risico verspreid en zijn er geen leidingen.
Ik neem 3 jerrycans voor drinkwater mee, waarvan twee in de auto en één op het dak. Die laatste zal ik alleen vullen indien nodig. Daarnaast is flessenwater over het algemeen goed te verkrijgen en daar kan ik desnoods ook nog een voorraadje van meenemen.

 

Preventie

Ik ben vanwege mijn voorgaande reizen al behoorlijk volgespoten met vaccins en zal dit arsenaal aanvullen voor zover nodig. Daarnaast overweeg ik de opties omtrent malariapreventie. Natuurlijk zal ik met horrengaas, kleding en DEET de muggen op afstand te houden, maar helemaal voorkomen is onmogelijk. Ik heb persoonlijk geen slechte ervaringen met Malarone (dagelijkse pillen), maar het wordt lastig en kostbaar om hier voldoende van mee te nemen. In veel malariagebieden zijn soortgelijke middelen naar verluid makkelijk verkrijgbaar, dus mogelijk dat ik daar op vertrouw. Hierover moet ik nog in conclaaf met huisarts en ervaren overlanders.
Naast malariamuggen zijn er nog veel meer nare beestjes die een aanslag kunnen plegen op je gestel, zoals steekvliegen, parasitische wormen, vliegen die hun eitjes onder je huid leggen, schorpioenen, slangen en ga zo maar door. En laten we de grotere ‘beestjes’ niet vergeten, zoals leeuwen, nijlpaarden, olifanten, hyena’s, kwaadwillende mensen, enz. Maar daar is over het algemeen weinig preventie tegen opgewassen. Dat is vooral een kwestie van goed weten waar je wel en niet moet komen en verder natuurlijk gewoon altijd voorzichtig zijn.