Veiligheid

Het klinkt als een cliché, maar veiligheid staat voorop. Dat is niet alleen verstandig, maar het is per definitie onmogelijk om een geweldige reis te maken als deze eindigt in een ongeluk. Heel simpel, toch?

Veiligheid met betrekking tot een overlandreis is ruwweg in de volgende categorieën op te delen:

  • Voertuigveiligheid;
  • Regionale (politieke en sociale) veiligheid;
  • Wegveiligheid;
  • Veiligheid bij activiteiten (hiking, snorkelen, safari’s, etc.);
  • Voedselveiligheid.

 

Voertuigveiligheid

Om met het slechte nieuws te beginnen: de auto is uit 1992 en voldoet dus niet aan alle moderne eisen, zoals kreukelzones, airbags, etc. Sterker nog: de bumpers zijn van keihard staal en direct aan het onderstel bevestigd, zodat je de auto er zelfs probleemloos aan op kan krikken. Ook zit je zo hoog, dat je probleemloos door de voorruit kan vliegen bij een botsing. Kortom: een flinke botsing moet ik dus echt zien te voorkomen.

Tegelijkertijd dragen deze kenmerken ook weer bij aan de veiligheid. Zo heb je door hoog te zitten een veel beter overzicht op de weg en zijn die bumpers niet voor niets van staal. Als je bij iedere kleine botsing kapotte koplampen heb of (bij wijze van spreken) een deuk in je motorblok oploopt, dan heb je weer hele andere (veiligheids)problemen.

Hoewel ik zo goedkoop mogelijk op reis wil, bezuinig ik pertinent niet op de veiligheidsaspecten van de auto. Remmen, banden, verlichting, vloeistoffen, lagers, ruitenwissers, spiegels, enz. moeten tip top in orde zijn en blijven. Het gevolg is dat de auto me na aanschaf aanzienlijk meer gekost heeft dan ik had verwacht, maar dat zij dan maar zo. Ook heb ik de auto laten aanpassen om bijvoorbeeld waterdoorwadingen beter te doorstaan, waaronder het laten installeren van een snorkel, want water in de motor is niet alleen een erg dure reparatie, maar ook erg gevaarlijk.

Om mezelf (of anderen) uit de penarie te helpen heb ik het nodige gereedschap bij me. Op voorwerpen als kinetische linten, harpsluitingen, boomlinten, e.d. staan soms enorme krachten, dus ook daarvan moet de kwaliteit goed zijn, omdat het anders levensgevaarlijke projectielen kunnen vormen.

Ik heb zelf erg weinig kennis en ervaring met auto’s (ik rijd pas écht auto sinds 2012, daarvoor heel sporadisch), dus ik laat me adviseren en helpen waar ik kan. Gelukkig heb ik aan CruiserLand een garage met hele vakkundige en ervaren mensen, waardoor ik straks met een gerust gevoel op weg ga.

 

Regionale (politieke en sociale) veiligheid

De wereld is groot. De diversiteit aan mensen en hun opvattingen ook. En die botsen soms. De media staan er regelmatig bol van: oorlogen, terroristische aanslagen, schietpartijen, ontvoeringen, en ga zo maar door. Allemaal hele nare dingen waar je liever verre van blijft.
In de praktijk is dat eigenlijk onmogelijk. De aanslagen in Parijs in 2015 bijvoorbeeld, tonen opnieuw aan dat je ook vlakbij huis het gevaar loopt verwikkeld te raken in gevaarlijke acties door andersdenkenden. En wat de één een onveilig gebied vind, daar zal een ander wellicht de schouder bij ophalen.

Dat neemt niet weg dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Simpel gezegd: je bent (mijns inziens) niet erg handig bezig als je zonder noodzaak bijvoorbeeld een oorlogsgebied in rijdt. Daarom blijf ik uit de buurt van bijvoorbeeld Syrië, hoe graag ik dit land ook wil zien.

Het dreigingsniveau verschilt per regio. Een goede voorbereiding van de route is dus ontzettend belangrijk. Als ik puur uit ga van de reisadviezen van Ministerie van Buitenlandse Zaken, dan is het merendeel van de wereld één groot wespennest en kun je dus eigenlijk bijna nergens naar toe. Wanneer je de reisadviezen van bijvoorbeeld Duitsland of Groot Brittannië bekijkt, dan wordt het beeld al veel positiever. Niettemin zijn er behoorlijk wat gebieden die ik beter links (of rechts) kan laten liggen. Maar soms is het onmogelijk om een risicogebied te vermijden. In die gevallen moet je een nadere risico-analyse doen en/of alternatieven verzinnen (denk aan samen reizen, politie-escortes, stevig doorrijden, overnachten op beveiligde locaties, etc.).

Ik denk dat ik een route gekozen heb die veilig genoeg is (oordeel zelf), maar ik zal continu de veiligheidssituatie van de gebieden vóór mij in de gaten blijven houden en ik zal mijn reisgedrag (hoe lang blijf ik ergens, waar overnacht ik, etc.) aanpassen waar nodig.

Een echte wereldreiziger durf ik mezelf op moment van schrijven nog niet te noemen, maar ik denk dat ik genoeg reiservaring heb om de risico’s onderweg heel aardig in te schatten. Dat brengt mij meteen bij de volgende categorie.

 

Wegveiligheid

Hieronder versta ik onder meer de toestand van het wegdek (Afrika is berucht om de vele, diepe gaten in veel wegen, áls je überhaupt al over een weg mag spreken) en verkeersgedrag (heeft u ooit al eens geprobeerd om in Caïro de straat over te steken?), maar bijvoorbeeld ook wilde dieren. Hoe ga je om met een olifant die je doorgang blokkeert of een antilope die met hoge snelheid de weg oversteekt?

Op al deze aspecten bereid ik mij voor door cursussen (en ervaring opdoen met) terreinrijden te volgen, continu recente ervaringen van andere reizigers en locals na te gaan, in te lezen op de gedragspatronen van wilde dieren en verder gewoon heel voorzichtig te zijn.

 

Veiligheid bij activiteiten

Ondanks dat dit een autoreis is, ga ik natuurlijk niet alleen maar autorijden. Ik houd erg veel van wandelen en hiken (voor zover daar al een verschil tussen is), fietsen, en hoewel ik over het algemeen niet van de ‘extreme sports’ ben, sluit ik niets bij voorbaat uit. Maar ook bijvoorbeeld rondvluchten zijn niet geheel zonder risico. Het afdekken van veel risico’s bij deze activiteiten kan door hele simpele maatregelen als: weten waar je wel en niet moet gaan wandelen, goede schoenen dragen, EHBO set meenemen, goed opletten, etc.

 

Voedselveiligheid

Na 11 reizen door heel Egypte (en een keer Sudan) heb ik ruime ervaring met reizigersziektes. Eén keer weg ik er zo slecht aan toe dat ik flauw viel in de bus. Ik weet dus heel goed waar ik voor op moet passen. Anderzijds is het heel erg moeilijk om alle voedselrisico’s te vermijden en toch een leuke reis te maken.

Lees bij het onderdeel ‘Gezondheid‘ meer over de maatregelen die ik genomen heb omtrent voedselveiligheid.