De gemiddelde reiziger neemt veel te veel spullen mee op reis. Ik ben zo’n reiziger. Ik sjouw altijd een heleboel spullen mee die ik uiteindelijk nooit gebruik.
Veel van die spullen vallen echter in de categorie: ‘better safe than sorry’. Spullen zoals EHBO artikelen, touw, tie-wraps, tape, een extra warme trui, reservecamera, etc. Maar van een hoop spullen kun je je afvragen of je die nu ècht nodig hebt. Het antwoord is vaak verbonden met het antwoord op de vraag: ‘hoeveel comfort wil je op reis hebben?’
De mate van gewenst comfort voor een strandvakantie is uiteraard heel anders dan voor een survivaltocht door de Himalaya. En een backpack-reis stelt heel andere eisen aan je uitrusting dan een weekendje weg. Ik zal voornamelijk kamperen, dus bijzonder veel comforteisen heb ik niet, maar enkele luxe wil ik me wel kunnen veroorloven, zoals een koelkast, digitale entertainment in de vorm van films en series op mijn laptop, een kacheltje voor de koude avonden, een elektrische tandenborstel (hoewel dit meer voor een optimale hygiëne is dan voor het comfort), een hangmat en een lekkere stoel.
Het lastige van mijn reis is dat je eigenlijk op alles voorbereid moet zijn, omdat het een combinatie van allerlei soorten reizen is. En dan ook nog een jaar lang! Maar hoewel je in zo’n grote auto heel wat kan meenemen, zijn er natuurlijk wel grenzen. Je moet de auto immers niet te zwaar of te hoog belasten, en om nu met een aanhanger vol troep te gaan rijden vind ik een beetje gênant en onhandig. 🙂
Kortom: de paklijst is lang en divers geworden, maar zo kort en simpel als ik kon bedenken of veroorloven.
Aanvankelijk had ik het plan opgevat om mijn fiets mee te nemen. Ik hou veel van fietsen, maar het lijkt me ook gewoon erg praktisch en leuk om onderweg over een fiets te kunnen beschikken. Helaas lijkt dit er toch niet van de gaan komen. In de eerste plaats omdat ik niet goed weet waar ik de fiets moet bevestigen. Achterop is erg onhandig, omdat ik dan mijn ‘huis’ (lees: laadruim) nauwelijks meer in kan komen, of ik moet een heel duur en zwaar zwaai-rek laten monteren. Daarbij maakt zo’n extra lengte manoeuvres nog lastiger en is de fiets erg kwetsbaar voor schade en diefstal. Bevestigen van de fiets aan een flank van de auto stuit op vergelijkbare problemen. Natuurlijk kan ik de fiets altijd nog op het dak gooien, maar nog afgezien van het feit dat ik daar al heel wat andere spullen moet vervoeren, is het een heel gedoe om de fiets er iedere keer op te krijgen er af te halen. Zoveel gedoe, dat ik het in de praktijk waarschijnlijk zelden zal doen.
De fiets blijft dus helaas thuis. Een vouwfiets meenemen zou mogelijk wel kunnen, dus dat overweeg ik nog.
Zodra de paklijst klaar is, zal ik hem hier beschikbaar maken.