Met welk voertuig je zo’n reis onderneemt is een belangrijke, maar persoonlijke keuze. Het is mogelijk om het per fiets, motor, old-timer, driewieler of tractor te doen, maar zo avontuurlijk ben ik nu ook weer niet. Nee, ik wil een auto die voldoet aan enkele eisen:
- Bij uitstek geschikt voor reizen door Afrika;
- ‘Ouderwets’ degelijk en eenvoudig;
- 4×4;
- Groot genoeg om in te slapen;
- Groot genoeg voor alle troep die ik waarschijnlijk mee ga zeulen;
- Veel expertise en onderdelen verkrijgbaar onderweg;
- Past in standaard zeecontainer;
- Past in mijn budget van maximaal € 15.000.
Dit sluit al heel wat merken en typen uit. Na enig onderzoek kom ik op de volgende drie typen:
- Landrover Defender 110;
- Landrover Discovery (hoewel je hier niet echt in kan slapen);
- Toyota Land Cruiser 70-series met een lange wielbasis.
Met name de eerste en de derde zijn – naar verluid – zeer populair bij overlanders. Ook de Toyota Hilux scoort hoog, maar die vergt de nodige aanpassingen, omdat dit eigenlijk een pick-up is. Dus die laat ik links liggen.
In mijn allereerste blogartikel vertel ik uitgebreid over het selectie- en aankooptraject, dus daar zal ik hier niet verder op ingaan. Ik volsta hier met de notie dat het een Toyota Land Cruiser PZJ75 uit 1992 is geworden. Hoewel ik achteraf misschien niet de allerbeste keuze gemaakt heb voor deze specifieke auto (zie ook dit blogartikel!) en sowieso wellicht beter een HZJ75 had kunnen nemen, ben ik inmiddels aardig gehecht aan mijn kanariegele monster en heb er alle vertrouwen in dat ik hiermee de eindstreep ga halen.
Toen ik de auto kocht, dacht ik dat deze al aardig reisklaar was. Wist ik veel… Tja, ik had er wel zo mee op reis kunnen gaan, maar dan had ik veel concessies moeten doen in ruimte en kampeermogelijkheden, en was ik vroeg of later tegen allerlei problemen aangelopen. Zoals ik in eerdergenoemd blogartikel al uitgebreid beschrijf bleek er technisch van alles te mankeren aan de auto: zo’n beetje alle vloeistoffen, pakkingen en lagers zijn vervangen, alle assen gereviseerd, vliegwiel, koppelschijf, een stuurstang, alle bladveren en alle schokdempers zijn vervangen. En de lijst gaat nog wel even door. Daarnaast moest er nog het een en ander gebeuren aan de uitrusting. Ik heb een mooi tweedehands roofrack op de kop getikt, nieuwe rijplaten, nieuwe accu’s, een koelkast, verstralers en nog veel meer. Ook heb ik de oude schijnwerper voorop verwijderd, de schijnwerper achterop (per ongeluk) kapot gemaakt, een roofconsole voorin geïnstalleerd en ben nog bezig het interieur achterin grondig te verbouwen.
Hieronder een foto-impressie van alle werkzaamheden. Voor meer informatie over alle reparaties, verbouwingen en upgrades verwijs ik naar mijn blog.