Generale repetitie dag 5: Hoofdenlopen

Het is pas half 6 als ik wakker word, maar weet het opstaan nog te rekken tot een uur of 7. Buiten is het koud en mistig. Alles is nat, ook de spullen onder de luifel. Om warm te worden begin ik met het zetten van thee.

Tegen 8 uur loop ik naar de ingang van het kampeerterrein om een meerdagenkaartje voor de beurs te kopen. Daar aangekomen blijk ik niet bepaald de eerste te zijn die op dat idee gekomen was. Het wachten duurt lang en voortgang is er eigenlijk niet. Pas na 20 minuten wordt duidelijk waarom, omdat op dat moment de kaartjes en de kassalade met wisselgeld haastig het hok ingegooid worden. Daarna ben ik vrij snel aan de beurt.

Inmiddels is het zonnetje door de mist heen gebroken en doet laatstgenoemde in recordtijd verdwijnen. De rest van de dag kunnen we genieten van een bijna onbewolkte hemel en dus hoge temperaturen. Heerlijk, na 4 dagen regen en kou!

 

Tegen 10 uur ben ik klaar voor de dag en loop naar de halte voor de pendelbus. Die rijd gelukkig vrijwel direct na mijn instappen weg, maar staat even later vast in de spits, tot grote ellende van mijn klem zittende knieën. Onderweg – het evenementsterrein is zeker 6-7 km buiten de stad – komen we nog 4 andere pendelbussen tegen en een enorm parkeerterrein. Bij aankomst blijkt dan ook een gigantische mensenmassa op de been te zijn. Honderden mensen dringen voor een plekje voor de kassa. Ik wurm me er doorheen, want ik heb al een kaartje. Dat was het 20 minuten wachten vanmorgen absoluut waard!

Ook eenmaal binnen kun je over de hoofden lopen en ik – toch al niet van mensenmenigten houdend – raak behoorlijk geïrriteerd. Maar gelukkig, naarmate ik verder loop wordt het rustiger. Het terrein blijkt enorm groot te zijn en is desalniettemin volgestouwd met eindeloze rijen fonkelnieuwe overlandtrucks, omgebouwde Toyota’s, Landrovers en Jeeps, misschien wel een paar honderd stalletjes, grote overkappingen met nog meer trucks, parkoers met buggy’s, segways, oude trucks, de nieuwste modellen Jeeps en Landrovers, een grote horecatent, en nog veel meer. Bijna alle bekende (en minder bekende) merken zijn vertegenwoordigd. Engel, Waeco, Warn, Koni, Old Man Emu, Howling Moon, National Luna, Hella, enz. En dan reken ik natuurlijk de automerken niet mee. Vooral Landrover heeft (uiteraard) een hele grote vinger in de pap. Er zijn vele bedrijven vertegenwoordigd die aan camperbouw doen. Zij kunnen een bestaand voertuig ombouwen tot een camper. Wat me vooral opvalt is het grote aantal bedrijven dat handelt in de grote overlandtrucks waar ik het gisteren uitgebreid over had. Er staan er op het kampeerterrein al zeker enkele tientallen te koop, en op het evenementsterrein nog veel meer. Ik kan me er eerlijk gezegd maar weinig bij voorstellen. Misschien als je met een heel gezin of een groep reist… Of voor reisorganisaties.

Ondanks het overweldigend aantal vertegenwoordigde bedrijven en winkels vind ik niet alles van mijn boodschappenlijstje en aan het einde van de dag kan ik maar twee zaken van het lijstje afvinken… en die heb ik er vanmorgen pas opgezet. Toch vind ik een paar hele handige spulletjes die ik voor weinig geld op de kop kan tikken. Bustenten of iets vergelijkbaars zijn bijna niet te vinden en wat er wel is (zoals een Oztent of een zgn. Gentle tent) spreekt me helemaal niet aan, nog afgezien van de prijs. Dakkisten zijn er wel, maar slechts in een paar maten en niet die ik zoek. Waterkluizen (of iets anders om de was in te doen) zie ik nergens. Compressors zijn er genoeg, maar nooit 24V. Werklampen (lamp aan de achterkant, zoals waarmee ik gisteren onderweg werd begroet) zijn er gelukkig wel, te kust en te keur. Ik koop er nog geen een, omdat ik de beslissing voor merk en type rustig tot morgen kan uitstellen.

Toch is er bijvoorbeeld zelfs een stand met alleen maar handschoenen, een stand met één of andere haarborstel, en een stand met stoelkussens die ogenschijnlijk alleen voor vrouwen comfortabel kunnen zijn vanwege de grote bobbel voorop in het midden.

 

Op enige andere dag zou het zien van een overlandvoertuig in Europa een hele bezienswaardigheid zijn, maar hier staan er zoveel dat ik er inmiddels niet meer van opkijk. De ene na de andere daktent, opbouw of wooncabine. En een geld dat er in omgaat! Af en toe krijg ik de indruk dat ik op een miljonairsfair rondloop. Met genoeg geld op zak kun je hier je auto compleet naar je hand (laten zetten), of omtoveren in je vakantiewoning op wielen. Compleet met gouden kranen. Maar hoewel ik nog geen week op reis ben met mijn amateuristisch omgebouwde, roestige oude autootje, kan ik eigenlijk nauwelijks zeggen dat het me aan iets ontbreekt (behalve dan eerder genoemde bescherming tegen regen en kou). Het is heel goed mogelijk dat ik hier over een jaar heel anders over denk en nu al denk ik soms ‘ah, dat had ik op deze manier veel handiger op kunnen lossen,’ maar voor nu ben ik uiterst tevreden!

 

Rond de klok van 17 ben ik doodmoe van het slenteren en neem de pendelbus terug naar het kampeerterrein. De rest van de beurs bekijk ik morgen wel. Onderweg zie ik zeker 6 andere pendelbussen!

Eenmaal uitgestapt wandel ik naar een van de twee supermarkten, maar tref een dichte deur. Bij supermarkt nummer twee hetzelfde! Een tweetal zoektermen later zie ik op mijn telefoon dat uitgerekend vandaag een feestdag in Duitsland is (Sacramentsdag). Geen groente voor vanavond… Dan maar wat broodjes knakworst en wat noedels.

 

Bij het aanrijden van de pendelbus bij het kampeerterrein is al duidelijk te zien dat de camping flink gegroeid is. Zozeer zelfs dat mensen op de parkeerplaatsen van de supermarkten, in de bermen langs de toegangswegen en zelfs midden op een piepkleine rotonde hun (dak/grond)tent hebben opgezet! Ook op het terrein zelf staan voertuigen op plekken waarvan ik niet voor mogelijk had gehouden dat daar iemand zou gaan kamperen, zoals op hellingen.

 

Het blijft tot zonsondergang onbewolkt en dus heerlijk warm. Zodra de zon achter de horizon verdwijnt koelt het aardig af. Intussen hebben mijn zonnepanelen de hele dag flink staan stampen, want mijn accu’s zijn nog nooit zo vol geweest. Wat een uitvinding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.