Werk en geld

Doorgaans heb je geld nodig om te reizen. Doorgaans heb je een baan nodig om aan geld te komen. En doorgaans kun je niet werken en reizen tegelijkertijd.

Zie daar het dilemma!

Niet getreurd: er is nog zoiets als spaargeld. Maar of dat voldoende is? Zo’n auto met uitrusting kost veel geld. En dan ben je nog niet eens onderweg. Eten, drinken, kampeerplaatsen, tolwegen, grenspapieren, diesel, verzekeringen, noem maar op; het kost bij elkaar behoorlijk wat geld. Anderhalf jaar voor vertrek zuinig leven, kosten besparen in de voorbereidingen voor de reis en eventuele sponsoren vinden helpt al enorm.

Uiteraard is het vooraf onmogelijk precies te weten hoeveel geld je precies nodig zal hebben, dus is het belangrijk om een buffer te hebben. Opmerkelijk genoeg faciliteert de Carnet de Passage hier voor een deel in. Dit ‘auto-paspoort’ is in veel Afrikaanse landen verplicht en vereist een borg van €5.000 tot €10.000. Zodra de auto terug in Nederland is, komt dit geld vrij en vormt dus effectief een spaarpotje voor bij thuiskomst.

Niettemin is het natuurlijk belangrijk om bij thuiskomst zo snel mogelijk weer over een inkomstenbron te beschikken. Daarin speelt mijn huidige werkgever een belangrijke rol. Helaas bieden zij geen mogelijkheden voor een sabbatical van meer dan 2-3 maanden, dus zal ik ontslag moeten nemen. Maar we hebben wel goede afspraken gemaakt en ik heb goede hoop dat ik bij mijn thuiskomst weer probleemloos bij hen aan de slag kan.

Natuurlijk zijn er onderweg ook mogelijkheden om geld te verdienen, middels bijvoorbeeld advertenties op de website, schrijfsels in nieuwsbrieven of magazines, verkoop van foto’s, of zelfs door lokaal werk te verrichten. Dat laatste kan natuurlijk ook op vrijwillige basis. In hoeverre ik al deze zaken wil en kan doen is op dit moment nog niet duidelijk. Het voornaamste doel van de reis is om een jaar lang te genieten van de vrijheid om zoveel mogelijk van de wereld te zien en te ervaren. Daarin passen verplichtingen ten aanzien van werk (betaald of vrijwillig) niet echt. Aan de andere kant zijn alle inkomsten in deze periode meer dan welkom en is het ook gewoon leuk om bijvoorbeeld te fotograferen, te schrijven of te helpen met het bouwen van schooltje.

De mogelijkheden voor vrijwillig of betaald werk moeten natuurlijk wel gevonden worden. En dat kost tijd. Tijd die ik vooralsnog nodig heb voor voorbereidingen met een hogere prioriteit.

Kortom: deze kwesties komen pas later aan bod. 😉