De laatste loodjes voor vertrek

Met nog maar 12 dagen voor vertrek is het aftellen echt begonnen! Gelukkig gaan de voorbereidingen goed. Niet bepaald van een leien dakje, maar ik lig nog altijd mooi op schema. De vele checklists die ik gemaakt heb staan bijna allemaal vol met vinkjes. 🙂

Er zijn regelmatig momenten geweest waarop ik me afvroeg of ik die maand vrij voor vertrek nou echt wel nodig zou hebben. Inmiddels is het antwoord op die vraag een volmondig: “JA”. Natuurlijk ligt het tempo ietsje lager dan toen ik nog werkte, maar niettemin ben ik elke dag bijna de gehele dag bezig met voorbereidingen.

De woning. Dit hoofdpijndossier krijgt pijnstillers toegediend en komt langzaam tot rust nu ik een (nieuwe) huurder gevonden heb. De vorige kandidaat huurder heeft me wekenlang aan het lijntje gehouden en liet uiteindelijk niets meer van zich horen. Maar toch moest het gewoon zo zijn, want nog geen 5 uur nadat ik de advertentie weer open had laten zetten diende zich een kandidaat aan die al helemaal door de screening was, omdat hij eigenlijk een ander huis wilde huren dat de dag voor het tekenen van het huurcontract verkocht werd. Daar komt bij dat ik een veel beter gevoel heb over deze man en hij heel enthousiast was over mijn huis.

Precies een week nadat hij zich had aangemeld hebben we het beide het contract ondertekend en heb ik de sleutels overgedragen! Yes! Weer een mijlpaal bereikt!
Na alle belangrijke momenten die ik al achter de rug heb (opzeggen van mijn baan, laatste werkdag, verlaten van mijn huis, intrekken bij mijn vader, te logeren wegbrengen van mijn kat, afscheid nemen van mensen, etc.) is dit toch weer een moment om bij stil te staan, want nu kan ik het komende half jaar niet terug in mijn eigen huis trekken, zelfs al zou ik de reis bijvoorbeeld na een maand permanent afbreken. Dat is best een eng idee.

Vergis u overigens niet in de hoeveelheid werk die bij de verhuur komt kijken. Concept huurcontract kritisch lezen, vragen stellen hierover, allerlei documenten in tweevoud uitprinten, verzekeraars op de hoogte stellen, energieleveranciers opzeggen, inspectierapport invullen, gebruikersverklaring voor huurder van de VVE huisregels opstellen, doorgeven van de nieuwe huurder aan de makelaar, foto’s van het huis maken en opsturen aan de huurder, mailwisselingen met Overbruggingsverhuur, afstemmen van een overdrachtsmoment met de huurder, bijmaken van sleutels, noteren van meterstanden, afvoeren van laatste afval, buren vragen om een oogje in het zeil te houden, en ga zo maar door…

Gelukkig is dit hoofdstuk nu bijna helemaal afgerond en kan ik straks met een gerust hart op reis.

De auto. Die staat op dit moment staat weer bij de garage voor (opnieuw) een grote reparatie. 🙁 Toen ik hem vorige week naar Cruiserland bracht voor een laatste, kritische algehele check en het vervangen van de olie, bleek dat de aslagers in het achterdifferentieel versleten of kapot zijn, waardoor er veel te veel speling in de assen is. Ook bleek de startmotor nodig aan een revisie toe te zijn. Natuurlijk baal ik enorm van deze extra kostenposten, want ik heb al heel veel van dit soort vervelende verrassingen gehad! Maar ik ben er ergens ook wel blij mee, want het geeft bij het vertrek toch weer stukje meer gevoel van zekerheid dat de auto helemaal in orde is. Wel heb ik de heren van Cruiserland op het hart gedrukt dat ik de auto natuurlijk wel heel snel weer terug moet hebben!

Deze problemen terzijde gaat het uitstekend met de auto. Ik ben namelijk eindelijk helemaal klaar met alle aanpassingen en verbouwingen! Er is nog 1 klein dingetje te doen waar ik een periode van droog weer voor nodig heb (valt niet mee in Nederland), maar verder is de auto nu helemaal reisklaar. Alle elektrische voorzieningen, waslijnen, haakjes, bakjes, bergvakjes, schakelaars en stickers zijn aangebracht. Ik heb nu ook een hele handige achteruitrijcamera ingebouwd, een autoalarm ingebouwd, en zelfs een GPS tracker ingebouwd! Deze laatste heb ik – uit totaal onverwachte hoek – gesponsord gekregen van Sander de Potter (CEO) van TrackJack. Uiteraard ben ik hem daar zeer erkentelijk voor! Dankzij deze tracker kunnen ik en door mij geselecteerde personen precies zien waar mijn auto zich bevind en welke ritten ik er mee gemaakt heb, waar ook ter wereld. Bovendien biedt het apparaatje de mogelijkheid tot diefstaldetectie.

De grijswaterpijp op het dak is nu zwart en het resultaat is merkbaar: het douchewater is na een Hollandse zomerdag heerlijk handwarm. Ook heb ik door wat kleine aanpassingen de waterdruk kunnen verhogen. Ook dat is duidelijk merkbaar aan de straal die uit de douchekop komt!

De tafel was een zorgenkindje. Het ding is heerlijk in gebruik (groot, stabiel, stevig), maar in de auto staat dat grote ding altijd in de weg. Gelukkig heb ik een manier kunnen verzinnen om de tafel op het dak te bevestigen. Dankzij een investering van slechts ca. 10 euro aan boutjes en beugels kan ik de tafel nu met een paar eenvoudige handelingen op het dak vastzetten en weer los halen.
Evenals de tafel, heb ik ook het probleem ‘verwarming’ een jaar lang voor me uitgeschoven. Ik had wel een los kacheltje, maar die werkt op 230V en is 500W, terwijl mijn 230V omvormer slechts 300W is, wat voor alle andere apparaten meer dan genoeg is. Kachels vreten echter nu eenmaal stroom, dus een kachel die minder Watt verstookt heb ik niet kunnen vinden (en zou ook nauwelijks bruikbaar zijn), dus heb ik toch maar een nieuwe 230V omvormer gekocht en direct voor een 24V exemplaar gekozen (de oude was 12V input), zodat ik hem direct op mijn huishoudaccu’s kan aansluiten. Een standkachel op diesel is vrij gebruikelijk en veel efficiënter dan een electrische kachel, maar ook vele malen duurder dan een omvormer. Bovendien moet ik die weer ergens in zien te bouwen, moet ik een rookafvoerkanaal aanleggen en de kans dat ik hem echt zal gebruiken in Afrika schat ik klein in. Immers, het enige wat ik in de auto zelf doe (behalve rijden) is slapen, en mijn slaapzak houd me nog warm bij -12°C.
Zelfs het dashboardkastje is niet ontkomen aan mijn klusdrift, want dankzij een stel schotjes (van resthout) voorkom ik dat de inhoud van het vakje er uit valt zodra ik het klepje open doe.

Ook de stickers met mijn nieuwe logo en website heb ik op de portieren en de dakkist geplakt. Het heeft waarschijnlijk al wat nieuwsbriefinschrijvingen opgeleverd!

Voor het eerst sinds ik de auto heb (april 2015), maar waarschijnlijk zelfs voor het eerst in decennia heeft de kanarie een sopje gekregen! Dat viel nog niet mee, want het vuil was op veel plaatsen in de lak gebrand als ontelbare kleine, zwarte stipjes. Er waren maar liefst 7 emmers water nodig voor zijn eerste wasbeurt. En dan heb ik echt nog heel zuinig aan gedaan! Zijn tweede wasbeurt (gewoon met de tuinslang, om het restvuil af te spoelen) doe ik zodra de auto terug is uit de garage.

De administratie. Papieren, papieren, papieren. De wereld lijkt niet zonder te kunnen, en ik heb er dan ook heel wat moeten regelen, nog afgezien van alle papieren rondom der verhuur van mijn huis. Maar gelukkig gaat ook dat allemaal de goede kant op. Het zakenpaspoort is binnen, en zo ook de ‘Carnet de Passages en Douane’. Dankzij het laatst genoemde document (bestaande uit een 27 pagina’s tellend pak A4 papier) mag mijn auto bijna overal ter wereld ingevoerd worden, mits ik hem ook weer uitvoer. De borg van €5000 en de kosten van ruim € 200 waren even goed slikken, en ik moest er een flink pakket aan papieren voor naar Duitsland (ADAC) sturen, maar uiteindelijk lag slechts een week later het felbegeerde document al op de deurmat.

Verzekeringen zijn ook niet onbelangrijk. Daar Alessie (naar verluid de enige Nederlandse autoverzekeraar met wereldwijde dekking) niet gereageerd heeft op mijn offerteaanvraag, en de ervaringen van vele overlanders dat het aan elke grens kopen van een autoverzekering veel goedkoper is, heeft mij er toe laten besloten eveneens voor deze laatste optie te kiezen.
Qua reisverzekeringen is er heel wat meer keuze. Er zijn zeker 4 verzekeraars die een reis van 365 dagen of langer tolereren. Wellicht de bekendste zijn van De Goudse (al of niet via JoHo) en van OOM, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de reisverzekering van ABN AMRO. Deze heeft uitstekende voorwaarden en kost minder dan een kwart t.o.v. alle concurrenten! Uiteraard zit er wel een addertje onder het gras. Zo is het vereist om een bankrekening bij hen te hebben (had ik al) en zijn aansprakelijkheid en rechtsbijstand niet inbegrepen, zoals bij de concurrenten doorgaans wel het geval is. Maar omdat ik die verzekeringen direct ook bij hen heb besteld, is dat hiaat opgevuld en ben ik nog steeds minder dan de helft kwijt t.o.v. de concurrenten! Daarbij krijg ik ook nog eens pakketkorting.
Het doorspitten en vergelijken van alle polisvoorwaarden en het beantwoord (proberen te) krijgen van vragen aan de verzekeraars heeft ook weer veel tijd en moeite gekost.

Gezondheid. Vandaag heeft de tandarts zijn laatste preventieve onderhoud verricht en morgen is de Lariam-kuur (malaria profylaxe) afgelopen. Het resultaat: ik heb (gelukkig) niets gemerkt van bijwerkingen, dus morgen ga ik de resterende Lariam-pillen ophalen bij de apotheek. Voor malaria ben ik dus tamelijk veilig.
Bij een online drogist heb ik een grote order geplaatst en geleverd gekregen met o.a. O.R.S. tabletten, keeltabletten, zetpillen bij ernstige diarree, wondverbanden en pijnstillers.

Navigatie. De GPS kaarten van Tracks4Africa zijn beroemd onder overlanders. Ze geven ontzettend veel informatie over de wegen, terreinen, tankstations, ziekenhuizen, ambassades, etc. van alle Afrikaanse landen. En dat voor een relatief uitzonderlijk lage prijs. Helaas kostte het wel heel wat moeite om de kaarten te bemachtigen, maar gelukkig is ook dat goed gekomen. Zoals ik echter al van BolBuisontour had begrepen zijn de gratis(!) kaarten van Maps.me (spreek uit: Maps With Me) echter nog veel gedetailleerder, dus heb ik die ook maar gedownload en op de GPS gezet. Een snelle vergelijking van het wegennet van Cairo bevestigd de informatie van BolBuis. Niettemin kan Tracks4Africa ook nog heel goed van pas komen.

Papieren kaarten neem ik ook mee, want dat werkt veel prettiger over grote afstanden, bij het vragen naar de weg, en bij het plannen. Gratis zijn die dingen helaas niet, dus ben ik heel blij dat ik een bijna volledige set kaarten mag lenen van Harald en Mariska (HarenMarOpReis)!

Belangstelling. De belangstelling voor mijn reis is de afgelopen weken enorm toegenomen. Met name buurtbewoners komen regelmatig een praatje maken, informeren nieuwsgierig naar mijn plannen en de auto, en leven oprecht mee met mijn ambities. Hartstikke leuk! Ik werd zelfs spontaan uitgenodigd voor een barbecue! Daar wed me opnieuw het hemd van het lijf gevraagd. 🙂 Dankzij de visitekaartjes die ik heb laten drukken, kan ik heel gemakkelijk mijn gegevens achterlaten en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De eerste 200(!) visitekaartjes zijn er dan ook al doorheen.

Route. Tot slot is zo langzamer hand ook de tijd gekomen om de eerste reismaand losjes te gaan plannen. Welke Europese landen zal ik bezoeken? Wat wil ik daar gaan zien en doen? Daar ben ik nu dus ook voorzichtig aan begonnen.

De overtocht van de auto van Athene naar Alexandrië kan ik pas enkele weken voordien in gang zetten, dus daar kan ik nu even niets meer aan doen. Wel heb ik de fixer in Egypte vast ingeschakeld en van informatie voorzien. CFS Egypt gaf me een offerte die volledig in lijn is met de bedragen die ik van andere overlanders had vernomen.

Zo, u bent weer een beetje op de hoogte van mijn voorbereidingen. Mijn volgende blogartikel zal waarschijnlijk van mijn eerste reisdag zijn! 🙂

 

 

12 gedachtes aan “De laatste loodjes voor vertrek

 1. Patricia van Baarlen

  wat een hoop (goed) nieuws zeg! behalve dan van je auto; waarom hebben ze dat niet eerder gezien? Nu ook even wat rust nemen hoor! Tot gauw!

  1. Bjorn Auteur van bericht

   Ze hadden het al wel eerder gezien. Sterker nog: dit was (ironisch genoeg) het enige euvel dat destijds uit de aankoopkeuring is gekomen! Maar bij de eerste reparatieronde is dit euvel bestreden door het e.e.a. bij te stellen, omdat dit vaak helpt in dergelijke gevallen. Maar bij mij natuurlijk niet, dus was het euvel weer terug gekeerd. Ik ben al lang blij dat het euvel zich niet pas onderweg geopenbaard heeft.

 2. Nicole

  Fijn bjorn dat je een huurder gevonden hebt waar je je goed bij voelt. Dat is vast een enorme opluchting. En nu maar aftellen. Spannend!!!

 3. Esther Visser

  Hoi Bjorn,

  We kennen elkaar niet want als Amsterdam collega kom ik eigenlijk nooit op kantoor in Utrecht. Maar dat maakt verder niet uit.

  Ik heb me gelijk opgegeven voor je blog [ en je Facebookpagina] toen ik in the Core las wat je van plan bent. Gaaf idee!
  Wél moet me van het hart dat ik al moe wordt bij al die voorbereidingen die je moet treffen voordat je écht op pad kunt gaan maar daarin onderscheidt de échte wereldreiziger [ jij dus] zich van de leunstoel toerist [ dat ben ik dan, haha]

  Heel veel succes nog en uiteraard een goeie reis [ alvast] toegewenst.
  Ik lees graag over je avonturen in je nieuwe blog.

  Groetjes,
  Esther

  1. Bjorn Auteur van bericht

   Hoi Esther,

   Bedankt voor je berichtje! Wat leuk dat mijn stukje in The Core ook echt gelezen is. 🙂

   Het is ook ontzettend vermoeiend hoor, al die voorbereidingen. Maar als je iets maar graag genoeg wil, dan is al die moeite je alleszins waard!

   Werk ze! 😉

   Bjorn

 4. Monique Raedecker

  Hoi Bjorn,

  Ik vind het geweldig wat je allemaal gaat doen, maar ook dat je naast Egypte ook nog zoveel andere landen in Afrika gaat ontdekken. En er valt zoveel moois te bekijken!

  Ik wens je veel succes toe met de verdere voorbereiding en ik verheug me alvast op je volgende reisverhalen!

  Groetjes,
  Monique

 5. Thea Willemse

  Hoi Bjorn,

  Wat ga jij een waanzinnig avontuur tegemoet! Ik heb ontzettend veel bewondering voor hoe je hier al maandenlang mee bezig bent en naar toe leeft. Sterkte en succes nog met de allerlaatste loodjes en over een paar dagen gaat de reis van je leven dan toch echt van start…
  Hopelijk gaan we nog veel van je horen!

  Goede reis en geniet ervan!

  Groetjes,
  Thea

 6. Marja Verhoeven

  Hoi Bjorn

  Ook ik heb me opgegeven voor je blog.
  Wat een werk heb je al verzet en je moet je ook overal in verdiepen echt bewonderingswaardig:-).
  Ik wens je veel succes maar vooral ook veel plezier en kijk uit naar je avonturen en foto’s.
  Veel liefs
  Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.